10/06/2008

glen baxter - presse 3

Brussel > Tekeningen van Glen Baxter                                                * * * *

Humor is een milde vorm van paniek

Le Salon d’Art et de Coiffure in de Munthofstraat, hartje Sint-Gillis, is misschien wel de vreemdste kunstgalerie die de hoofdstad van ons surrealistische vorstendom rijk is. In de vitrine onder het uithangbord van Roland Topor verbroedert een discrete prijslijst van de *coupes* met werk van de Britse tekenaar Glen Baxter. Een kappersstoel voor een spiegel herinnert ons eraan dat de man die de galerie in 1976 heeft gesticht, de innemende intellectueel en coiffeur Jean Marchetti, elke dag met schaar en kam in de weer is. Door de jaren heen heeft hij in zijn twee ruime kamers de crème de la crème van de hedendaagse kunst getoond. Marchetti werkt uitsluitend met levende artiesten: nu de grote namen uit de kunstgeschiedenis dood zijn, is het tijd voor iets nieuws. De man houdt er ook de eenmansuitgeverij La Pierre d’Alun op na en realiseert bibliofiele uitgaven van kunstenaars als Alechinsky en Dotremont, Amélie Nothomb en Patrick Roegiers, Satie en Ensor, Louis Scutenaire en Fred Bervoets. In meer dan dertig jaar heeft Marchetti een eigenzinnig en foutloos parcours afgelegd. Daarbij is een dosis toegepast surrealisme nooit ver weg.

Dat het artistieke kapsalon de Brusselse thuishaven van de excentrieke Brit Glen Baxter (1944) zou worden, stond in de sterren geschreven. Zijn biografie vermeldt niet toevallig dat hij geboren werd in Leeds, *a tiny suburb of Belgium*. Baxters werk werd in de lage landen liefdevol ontvangen, onder meer door *Humo*, en tekeningen van zijn hand verschijnen nog altijd in *Le Monde*. Baxter is een surrealist *pur sang*, die de traditie van Magritte en Duchamp moeiteloos doet versmelten met fenomenen als Monty Python of The Penguin Café Orchestra, terwijl ook de geesten van Erik Satie en Ivor Cutler graag in zijn hersenpan spoken. Met deze laatste deelt Baxter een fascinatie voor roos, *dandruff* in de taal van Shakespeare. Marchetti’s salon maakt de cirkel rond. Hij exposeert recente tekeningen waarin niet zelden kappers aantreden, naast de klassieke cowboys, ontdekkingsreizigers en verdwaalde historische figuren op prentjes die herinneren aan vooroorlogse jongensboeken. Baxters handelsmerk, de lijzige teksten die de situaties tot surrealistische tableaus transformeren, zouden schatplichtig kunnen zijn aan titels van Magritte, maar zelf zweert de tekenaar bij een autobiografisch verhaal uit zijn kinderjaren. De stotterende jongeman werd door zijn moeder om boordknoopjes gestuurd, oefende onderweg de boodschap in, raapte al zijn moed bijeen en stapte de winkel binnen. De zin rolde zonder haperen uit zijn mond, maar de meubelverkoper wees er Glen fijntjes op dat de herenkledingzaak even verderop hem allicht beter zou kunnen helpen. Jaren later herkende Baxter de situatie als *la condition surrealiste* van André Breton. Het absurde zou voortaan zijn element zijn: het misplaatste, het ongepaste, de foute synchronisatie van woorden en beelden. Elk werk is een zoekplaatje: het bijschrift klopt niet, en ook in de tekening zelf zijn dissonanten naar binnen geslopen. Krokodillen wachten op hun ontbijt in een Engels salon, een jongen gaat schemerlampjes te lijf met een baseballknuppel. Onder de titel *Trouble in the design museum* knagen ratten aan een Rietveldstoel. Vierenzestig jaar is de magiër uit Leeds nu, maar zijn streken heeft hij niet verleerd.
                   
Eric Min

Tot 12 juli in Le Salon d’Art et de Coiffure, Munthofstraat 81, Brussel. Open van dinsdag tot vrijdag van 14u tot 18u30, zaterdag van 9u30 tot 12u en van 14u tot 18u. Gratis.

Les commentaires sont fermés.